Βιάζω τον εαυτό μου

Αυτή η λέξη είναι μια δύσκολη, που στη σημερινή εποχή είναι αδιανόητο άνθρωποι να προσπαθούν να κάνουν πράγματα πάνω από τις δυνάμεις τους για να ευχαριστήσουν τον Άγιο Θεό. 
Είναι αυτό που λένε οι Γραφές, οι βιαστές θα μπουν στη Βασιλεία των Ουρανών.  
Με την ευκαιρία της Αγιοκατάταξης του απλού Αγίου Ιακώβου, βλέπομε έναν άνθρωπο με μόρφωση Δημοτικού, μέσα στην χρονική περίοδο που του έδωσε ο Θεός, μας δείχνει τι θα πει βιάζω τον εαυτό μου.  Ήταν άνθρωπος υπακοής, ταπείνωσης.  Ποτέ δεν έκανε το θέλημά του, αλλά κατέβαινε πέντε ώρες δρόμο για να συνεννοηθεί με το Γέροντά του, τον πατέρα Νικόδημο, που ήταν σε ένα χωριό.  Ήθελε όλα να γίνονται με ευλογία. 
Τρομερό πράγμα, πέντε ώρες να πάει και πέντε να γυρίσει.  Αυτό δεν είναι βιασμός;  Η απλότητα του Αγίου αυτού, που θεωρούσε τον εαυτό του ένα σκυλί ψόφιο, έφτασε σε πολύ μεγάλα μέτρα.  Εξομολογούσε από Αρχιερείς μέχρι τον τελευταίο.  Και διερωτόταν, τι έρχονται αυτοί σε μένα;  Στους Αεροπαγίτες που πηγαίνανε, εσείς με τέτοια μόρφωση έρχεστε σε εμένα; 
Είχε επίγνωση με τα ανθρώπινα μέτρα για το ότι είχε πάει μέχρι το Δημοτικό, αλλά όλοι, όταν τον άκουγαν να μιλάει, νόμιζαν ότι μιλούσε ένας άνθρωπος ο οποίος είχε μεγάλη μόρφωση και βέβαια η μόρφωση αυτή του Αγίου ήταν η χάρις του Παναγίου Πνεύματος, που τον φώτιζε και βοηθούσε τόσους ανθρώπους. 
Πέρασε δύσκολα χρόνια στις νηστείες.  
Μου έκανε εντύπωση, πως ένας τέτοιος γέροντας να έχει μια τόσο μικρή συνοδεία.  Ειλικρινά αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.  Ενώ πήγαν τόσοι άνθρωποι, μοναχοί, δόκιμοι, Ιερείς και εξομολογούντο, δεν μπορούσαν να μείνουν εκεί.  
Εγώ θα έτρεχα και θα παρακαλούσα να με έπαιρνε στη συνοδεία του. 
Αυτός ο άνθρωπος ο απλός έκανε πολλά θαύματα εν ζωή.  Είχε πάρει όλα τα χαρίσματα που δίνει ο Θεός στους Αγίους Αυτού.  Και όταν τον κάλεσε ο Καλός Θεός, η κοίμησή του ήταν Αναστάσιμη και όχι πένθιμη. 
Εύχομαι ο Καλός Θεός να μας αξιώσει να προσεγγίσουμε το ράσο του Αγίου και να πρεσβεύει για εμάς στους πειρασμούς μας και στα δύσκολα που έρχονται.  Αμήν. 

Από το Α' Βιβλίο του Γέροντός μας Λόγια Καρδιάς.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων