Σε λίγες ημέρες ευχόμεθα στον καλό Θεό να μας αξιώσει να γιορτάσουμε την γέννηση του Χριστού μας, που είναι η αρχή της σωτηρίας μας.
Αυτό που με απασχολεί είναι εάν έχουμε πλήρη επίγνωση αυτού του μεγάλου γεγονότος. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τον Θεό και έχει χάσει τον δρόμο του, ζώντας στην ανασφάλεια, στο άγχος, στην απελπισία. Με επακόλουθο ο άνθρωπος αυτός χωρίς Θεό είναι νεκρός. Βρίσκοντας ευκαιρία ο δαίμονας για να τον δέσει περισσότερο του δίνει λογισμούς με τρόπους καλύτερης επιβίωσης στον κόσμο αυτόν, αλλά μακράν του Θεού. Οπότε ελπίζει με τον τρόπο αυτόν ότι θα περάσει καλύτερα την ζωή του στον μάταιο αυτόν κόσμο.
Όταν ο άνθρωπος χάσει την επαφή του με τον Θεό τότε αρχίζει να απομακρύνεται από Αυτόν και στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, οπότε οι επιλογές του στην αρχή φαίνονται σωστές, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι με την πάροδο του χρόνου αρνητικό. Και βλέπουμε άνθρωποι οι οποίοι είναι κοντά στην Εκκλησία ξεφεύγουν διότι δεν έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό, νιώθουν οικονομική ανασφάλεια και ψάχνουν σε έναν δρόμο χωρίς πυξίδα που τους οδηγεί στην απώλεια. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσει το μέλλον του, εννοείται βέβαια μακράν του Θεού, ασχολείται με διάφορα πράγματα ανώφελα και επικίνδυνα για την σωτηρία του.
Σκοπός του ανθρώπου είναι η σωτηρία της ψυχής του. Ποιας ψυχής; Της αθάνατης ψυχής. Υπάρχουν διάφορες επιστήμες οι οποίες ασχολούνται με την ψυχή, αλλά ποια ψυχή; την νεκρή ψυχή.
Εάν ο άνθρωπος καταλάβει την ευλογία του Θεού που με το φύσημα την έκανε αθάνατη δεν θα αντιμετώπιζε κανένα ψυχολογικό πρόβλημα. Η ψυχή δεν θεραπεύεται με φάρμακα και ψυχολογικές κατευθύνσεις από ψυχολόγους, που οι περισσότεροι δεν πιστεύουν στην αθανασία της ψυχής, αλλά ασχολούνται με την ψυχή που δεν την ξέρουν. Κάνοντας θεωρίες, κατευθύνσεις και νουθεσίες για να αποβάλλουν από τον άνθρωπο τον φόβο και την ταραχή και την ανασφάλεια.
Πιστεύω ο χριστιανός εάν ασχοληθεί μόνο με αυτά που διδάσκουν οι Πατέρες της Εκκλησίας είναι αρκετά για να βρει την ψυχική του γαλήνη, την ηρεμία και την μακροθυμία. Όσο πιο πολύ εμπιστευόμεθα τον Πανάγαθο Θεό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Όταν ο Θεός μεθ' ημών ουδείς καθ' ημών. Εύχομαι εκ βάθους καρδίας η φετινή γέννησις του Χριστού μας να είναι μια καινούργια αρχή για τη ζωή μας. Καλά Χριστούγεννα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων