Ρωτήσαμε τον Γέροντα εάν είναι σωστός ο τόσος πόνος, που νιώθουμε για όσες ψυχές χάθηκαν στο δυστύχημα, που έγινε στα Τέμπη.  Μας είπε τα εξής:

Εκεί που σταματάει η λογική του ανθρώπου, αρχίζει η σοφία του Θεού.  Δυστυχώς, στην υλιστική εποχή που ζούμε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε παιδιά του Θεού.  Εκείνος μας έφερε στον κόσμο και Εκείνος μας παίρνει από τον κόσμο.  Εμείς όμως, που ζούμε στον κόσμο, νομίζουμε ότι τα παιδιά είναι δικά μας και δεν αφήνουμε τη χάρη του Θεού να ενεργεί πάνω μας, ώστε να αγαπήσουμε τον Χριστό πάνω από όλα και από όλους. 

Τώρα, ένα τέτοιο δυστύχημα προκαλεί πόνο, αλλά η έκφραση «χάθηκαν άδικα» είναι λάθος.  Κανένας από αυτούς που φεύγουν από αυτή τη ζωή δεν φεύγει άδικα, αλλά κατευθύνεται προς την αιώνια Βασιλεία των Ουρανών, που είναι και ο σκοπός μας, κοντά στον Πατέρα που μας έχει φέρει σε αυτή τη ζωή. 

Ο πόνος ο ανθρώπινος έχει μια λογική, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια.  Είδαμε μια κηδεία ενός νέου ανθρώπου, που κατ’ οικονομίαν ο πατέρας του είναι Ιερέας.  Πιστεύω πράγματι, ότι αυτός ο Ιερέας τιμάει την Ιεροσύνη του, ξέροντας ότι το παιδί του εκοιμήθη προσωρινά και θα αναστηθεί όπως όλοι μας τη Δευτέρα Παρουσία.  Και γι’ αυτό στην κοίμησή του όλοι φορούσαν λευκά, ένα μεγάλο μάθημα για όλους.  Για τον λόγο αυτό και στα πνευματικά μου παιδιά δεν επιτρέπω εάν κοιμηθεί κανένα παιδί να βάλουν μαύρα οι γονείς, διότι πρέπει να ξέρουν ότι τα παιδιά τους είναι στην χορεία των Αγγέλων.

Σε τέτοια γεγονότα οι ψυχές αυτές χρειάζονται τη δική μας συμπαράσταση, όχι με πορείες και απεργίες, αλλά με εκκλησιασμό και προσευχή να αναπαυθούν οι ψυχές των κεκοιμημένων αδελφών μας. 

Δυστυχώς ακόμα και σε αυτόν τον πόνο των ανθρώπων υπάρχει η πολιτική εκμετάλλευση. Δεν θα ήταν καλύτερα αν γινόταν εκείνη την ημέρα αγρυπνία και πήγαιναν όλοι αυτοί, που μετέχουν στις πορείες και προσευχόντουσαν για αυτές τις ψυχές; Που οπωσδήποτε θα ήταν ευάρεστες στον Πανάγαθο Θεό.  Αλλά όπως είπα και πριν η υλιστική εποχή τυφλώνει τον άνθρωπο και τον οδηγεί σε δρόμους λάθος.  Άνθρωπος χωρίς Θεό είναι νεκρός.  Αυτός πράγματι είναι νεκρός, ενώ οι άλλοι είναι κεκοιμημένοι, περιμένοντας την ανάστασή τους την Δευτέρα Παρουσία.

Εύχομαι στους γονείς όλων αυτών που χάθηκαν, πίστη στον Θεό, ότι οι ψυχές αυτών είναι κοντά Του και πιστεύω, ότι θα τους θεωρήσει ο Πανάγαθος Θεός ως Μάρτυρες.

Καλό Παράδεισο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων