Περί αχαριστίας

 


Όλα τα κακά και τα ψυχοβλαβή αμαρτήματα τα μισεί ο Θεός και τα αποστρέφεται, αλλά την αχαριστία περισσότερο. (Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός)
Αν δεν εκτιμάς αυτά που σε έδωσε ο Κύριος, θα σου τα πάρει πίσω. (Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός)
Ο αχάριστος άνθρωπος έχει αναίσθητη ψυχή. Έχει και καρδιά που δεν συμπαθεί και που είναι άδεια από αγάπη. Η ευεργεσία που του κάνει κάποιος, γεννάει στην ψυχή του θλίψη, η θλίψη γεννάει ανία, η ανία μίσος και το μίσος έχθρα προς τον ευεργέτη...! Ο αχάριστος έχει διεστραμμένο μυαλό, γιατί πείθει τον εαυτόν του με παραλογισμούς, ότι δεν οφείλει καμμιά χάρη στον ευεργέτη του και καμμιά ευγνωμοσύνη. Μοιάζει με τρύπιο δοχείο, με το οποίο όσο και αν αντλεί τα καλά που του προσφέρονται, αυτά του ξαναφεύγουν στο κενό. (Άγιος Νεκτάριος)
Εάν συλλογιζόμασταν και φέρναμε συχνά στην σκέψη μας, την άπειρη ευσπλαχνία και αγαθότητα του Θεού για μας τους ανθρώπους από την μία και την αχαριστία μας από την άλλη, δεν θα τολμούσαμε, ούτε τα μάτια να σηκώσουμε στους ουρανούς, αλλά θα ζούσαμε αδιάκοπα με βαθειά ταπεινοφροσύνη. (Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων)
Όποιος δεν ευχαριστεί στα λίγα και μικρά, αυτός είναι αχάριστος και στα πολλά και μεγάλα, ψεύτης και άδικος. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)
Η αχαριστία προέρχεται από την υπερηφάνεια, με το να θεωρεί κανείς τον εαυτόν του άξιο για καθετί. (Ιερός Χρυσόστομος)
Ο αχάριστος προς τον Θεό, είναι αχάριστος και προς όλους τους ανθρώπους. (Ιερός Χρυσόστομος)
Η αχαριστία είναι ένα είδος πονηριάς. (Ιερός Χρυσόστομος)
Οι απρόσεκτοι και αχάριστοι, δεν κερδίζουν, ούτε από εκείνα που ωφελούν, ενώ οι ευγνώμονες και καλόψυχοι ωφελούνται πάρα πολύ και από όσα σκανδαλίζουν άλλους. Αυτό το βλέπουμε στην περίπτωση του Ιούδα και του Ιώβ. Ο Ιούδας δεν σώθηκε ούτε από τον Χριστό, που έσωσε όλη την οικουμένη. Ο Ιώβ δεν ζημιώθηκε ούτε από τον διάβολο, που έχει καταστρέψει τόσους πολλούς. Ο Ιώβ που έπαθε άπειρα κακά, στεφανώθηκε. Ο Ιούδας, που είδε τόσα θαύματα και έκανε τόσα θαύματα, που ανέστησε νεκρούς, που έβγαζε δαιμόνια, που άκουσε τόσα για την Βασιλεία των Ουρανών και για την κόλαση, που πήρε μέρος και Κοινώνησε στο Μυστικό Δείπνο, που απόλαυσε τόσο μεγάλη εύνοια και πρόνοια πιο πολύ από τον Πέτρο και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, έγινε προδότης. Επομένως, ούτε τον Ιούδα ωφέλησε ο Χριστός επειδή ήταν αχάριστος, ούτε τον Ιώβ έβλαψε ο διάβολος, επειδή ήταν ευγνώμονας. (Ιερός Χρυσόστομος)
Να είμαστε ευγνώμονες στον Θεό, σε κάθε στιγμή στη ζωή μας. Όμως πολλοί, έχουν πάθει, αυτό που παθαίνουν οι δυσαρεστημένοι. Περιφρονούν τα παρόντα αγαθά που έχουν και επιθυμούν αυτά που δεν έχουν. Διότι δεν βλέπουν αυτούς, που είναι σε χειρότερη θέση από εκείνους, για να ευχαριστήσουν τον Κύριο, αλλά συγκρίνονται με εκείνους που έχουν περισσότερα και υπολογίζουν πόσο υπολείπονται απ' αυτούς και στενοχωριούνται και καταριώνται... (ΜέγαςΒασίλειος)
Η αχαριστία είναι κόρη της υπερηφανείας. (Άγιος Πρόκλος)
Πόσοι και πόσοι άνθρωποι υπάρχουν, που κάνουν τη δουλειά τους με το φως του ηλίου, από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς να κοιτάξουν καν τον ήλιο, χωρίς να αισθανθούν τον ήλιο, χωρίς να σκεφτούν, ούτε με μία σκέψη τον ήλιο! Πόσοι και πόσοι άνθρωποι υπάρχουν, που περνούν τη ζωή τους με το φως, τη δύναμη και τη βοήθεια του Θεού, χωρίς να κοιτάξουν καν το Θεό, χωρίς να σκεφτούν, ούτε με μία σκέψη το Θεό! Και ο ήλιος σιωπά χωρίς θυμό και συνεχίζει να φέγγει ασταμάτητα. Και ο Θεός σιωπά χωρίς θυμό και συνεχίζει να βοηθά ασταμάτητα! Όταν όμως έρθει το σκοτάδι, όταν πέσει ομίχλη, όταν δυναμώσει η παγωνιά, τότε οι άνθρωποι θυμούνται τον ήλιο, στρέφονται προς τον ήλιο και τον επαινούν. Έτσι και όταν γίνονται συμφορές, βάσανα και έρθουν αδιέξοδα στη ζωή, τότε οι άνθρωποι θυμούνται το Θεό, στρέφονται προς το Θεό και τον δοξάζουν...Για να Τον ξεχάσουν μετά, όταν όλα τακτοποιηθούν στη ζωή τους. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
Αν κάνεις το καλό, αυτό πρέπει να το κάνεις για χάρη του Θεού και μόνο. Γι' αυτό και δεν θα πρέπει να δίνεις καμμία σημασία στην αχαριστία των ανθρώπων. Μην περιμένεις ανταμοιβή εδώ, αλλά από τον Θεό στους Ουρανούς. Αν περιμένεις εδώ την ανταμοιβή σου, θα ταλαιπωρηθείς ματαίως... (Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα)
Όταν καθαριστείς μέσα σου, θα δεις την μυστική δοξολογία του Θεού από τα κτίσματα. Όσο καθαρίζεσαι μέσα σου, θα το δεις και θα λες: Ταλαίπωρε άνθρωπε, μόνο εσύ δεν δοξολογείς τον Θεό. (Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης)
Αρκετοί άνθρωποι είναι αγνώμονες. Αν περιμένουμε ανταπόδοση, θα στεναχωρηθούμε. Αν όμως δεν περιμένουμε, τότε θα είμαστε ήρεμοι. (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων