Ρωτήσαμε τον Γέροντα για τα δάκρυα μετανοίας και μας είπε τα εξής.
Για να έχουμε δάκρυα μετανοίας πρέπει να έρθουμε σε επίγνωση των αμαρτιών μας και το σπουδαιότερο από όλα είναι να έχουμε ταπείνωση, να καταλάβουμε, ότι επέτρεψε ο Θεός μια πτώση ή οτιδήποτε άλλο, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να βάλουμε στόχο την σωτηρία της ψυχής μας.
Γι’ αυτό πριν από την εξομολόγηση χρειάζεται μετάνοια και δάκρυ για να ευαρεστήσουμε το Θεό και με αυτό το πρώτο βήμα να εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας.
Οι Πατέρες είχαν βιώσει την μετάνοια και κέρδισαν το δάκρυ. Θυμάμαι έναν γέροντα στο Άγιο Όρος, που είχε αυτό το θείο δώρο, το δάκρυ, σε μια συνεχή κατάσταση και ειδικά όταν προσευχόταν στην Παναγία.
Πιστεύω ότι στις σημερινές δύσκολες εποχές που ζούμε, χρειάζεται μια ανασκόπηση της ζωής μας και να μετανιώσουμε για όλα μας τα αμαρτήματα εν γνώση ή αγνοία. Το δάκρυ σβήνει πλήθος αμαρτιών αρκεί η μετάνοιά μας να είναι ειλικρινής. Πιστεύω, ότι η έπαρση, που έριξε τον δαίμονα από τον Παράδεισο, πρέπει να μας γίνει μάθημα και να την αποφεύγουμε. Εύχομαι όλοι μας να βάζουμε κάθε μέρα μια νέα αρχή μετανοίας και έτσι να προσελκύσουμε τον Θεό της αγάπης, παρακαλώντας Τον βέβαια, να μας δώσει το χάρισμα της συγχωρήσεως των μισούντων και αδικούντων ημάς και έτσι να αποκτήσουμε και εμείς την αγάπη, που είναι ο ίδιος ο Θεός.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων