Περί της ελευθερίας του ανθρώπου

 

Η ελευθερία στη ζωή του ανθρώπου είναι το δώρο του Θεού, για να μπορεί να πορεύεται στην ζωή του με τη λογική και το αυτεξούσιο, που του έχει δώσει ο Θεός. 

Πολλοί ρωτούν, γιατί ο Θεός δεν έφτιαξε έναν τέλειο άνθρωπο;

Ο Θεός όμως, έφτιαξε τον άνθρωπο εικόνα του Θεού και με την ελευθερία που του έδωσε, τον αφήνει με το αυτεξούσιο, να φτάσει στο καθ’ ομοίωσιν, δηλαδή να γίνει Θεός κατά χάριν.  Ο άνθρωπος για να φτάσει στο καθ’ ομοίωσιν θα πρέπει να τα δώσει όλα στο Θεό, θα πρέπει σε ο,τι κάνει στη ζωή του να έχει πάντα μπροστά του το Χριστό. 

Το δεύτερο στάδιο είναι να μπορεί να προσεύχεται αδιάλειπτα.  Το τρίτο να αποκτήσει την ταπείνωση και το τέταρτο και ανώτερο από όλα είναι να φτάσει στην αγάπη.  Να μπορεί να προσφέρει την αγάπη χωρίς αντάλλαγμα και βέβαια, ο Θεός είναι αγάπη.

Την ελευθερία του ο άνθρωπος πρέπει να τη χειρίζεται με διάκριση γι’ αυτό ο Θεός επέτρεψε ο άνθρωπος να ζει σε έννομη πολιτεία και να υπάρχει πάντα κάποιος ο οποίος θα προΐσταται και θα τηρεί τους νόμους και με αυτόν τον τρόπο η ελευθερία, που του έδωσε ο Θεός να είναι ωφέλιμη για όλους και να μην βλάπτει τους άλλους.  Με την ελευθερία ο άνθρωπος μπορεί και ανεβαίνει πνευματικά όταν ακολουθήσει τον μονήρη βίο με σκοπό να φτάσει στο καθ’ ομοίωσιν και στη Βασιλεία των Ουρανών. 

Και ο λαϊκός πρέπει να κάνει καλή χρήση της ελευθερίας του Θεού να σέβεται την ελευθερία του άλλου για να μπορέσει να ζει ειρηνικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. 

Και επειδή βλέπουμε να υπάρχει πάλι μια κατάσταση δύσκολη με αυτή τη λοιμική ασθένεια, που επέτρεψε ο Θεός, θα πρέπει όπως είπα και πριν, με την ελευθερία που έχει να σέβεται και τη ζωή των συνανθρώπων του.  Να τηρεί κατά το μέτρον του δυνατού τους νόμους που επιβάλλονται, αυτό ως προς το ανθρώπινον σκέλος.  Και θα πρέπει να αυξήσει την επίκληση και την προσευχή στον Χριστό μας, να απαλλάξει τον άνθρωπο από αυτόν τον πειρασμό.  Ο,τι στέλνει ο Θεός το στέλνει για κάποιο λόγο.  Πιστεύω, ότι η μόνη ελπίδα είναι να επικαλούμεθα τους Αγίους και την Παναγία να μεσιτεύει για εμάς για να γίνεται ευάρεστη η προσευχή μας στον Τριαδικό μας Θεό.  Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να γίνει υπεύθυνο άτομο και όχι να παρασύρεται από ανθρώπους που προσπαθούν να δημιουργούν προβλήματα και να οδηγούν τους ανθρώπους στην απελπισία.

Εύχομαι ο καλός Θεός να ακούσει τις προσευχές όλων μας και να τελειώσει αυτός ο πειρασμός και να μην χειροτερεύσουν τα πράγματα.

Εύχομαι η Παναγία μας που γιορτάσαμε την Αγία Σκέπη της να σκεπάσει την Πατρίδα μας και όλον τον κόσμο.  Αμήν. 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων