Περί περιεργείας

 


Η Περιέργεια..

 

Ένας μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος, μας λέει μια ευχή τη Μεγάλη Σαρακοστή, που είναι πράγματι συγκλονιστική.

Μιλάει για πνεύμα αργίας, περιεργείας και φιλαρχίας, που παρακαλάει το Θεό να μη μας δώσει, αλλά να μας δώσει ταπεινοφροσύνη, υπομονή και αγάπη για να μπορούμε να πορευόμαστε στη ζωή μας.

Ο περίεργος άνθρωπος θέλει να μαθαίνει τα πάντα από τους άλλους, αλλά τον εαυτό του τον κρύβει καλά. 

Περίεργος είναι ένας πονηρός άνθρωπος, που με δόλο προσπαθεί να μάθει αυτά, που συμβαίνουν και αυτά, που κάνει ο αδελφός.

Ο περίεργος άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στις οικογένειες και στα Μοναστήρια.  Προσπαθώντας αυτός ο άνθρωπος να μάθει κάτι, μπορεί κάποια στιγμή να το χρησιμοποιήσει αυτό για να μας βλάψει. 

Γι’ αυτό οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν τα εν οίκω μη εν δήμω. 

Τι σημαίνει αυτό;  Ότι οτιδήποτε γίνεται μέσα σε ένα σπίτι αφορά την οικογένεια και δεν αφορά κανέναν άλλον εκτός οικογενείας, διότι όπως είπαμε, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσομε την ζωή των μοναχών από τους λαϊκούς.

Μέσα σε ένα Κοινόβιο, υπάρχει η Ιεραρχία, ο σεβασμός, η υπακοή και η ταπείνωση.  Ο μοναχός πρέπει να είναι προσεκτικός, όταν βρίσκεται με λαϊκούς, να έχει φυλακή τω στόματί του. 

Διότι δεν ξέρομε, εάν ερωτηθεί από κάποιον και αυτός ανοίξει το στόμα του, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο Μοναστήρι.

Ο περίεργος άνθρωπος μπορεί να κατασκευάζει στο μυαλό του αυτά, που ακούει από έναν αφελή, σενάρια, τα οποία μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην αλήθεια. 

Γι’ αυτό ποτέ ο μοναχός δεν απαντάει σε οποιαδήποτε ερώτηση, λέγοντας δεν έχω ευλογία να απαντήσω ή ρωτήστε το Γέροντα ή τη Γερόντισσα. 

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο βγάζει την ευθύνη από πάνω του και πηγαίνει στο κελί του χωρίς λογισμούς.

Έτσι και εμείς θα πρέπει να παρακαλάμε να μη μας δώσει ο Θεός την περιέργεια και χάσομε την ψυχή μας.

Καλόν είναι στα Μοναστήρια να μην γίνονται διάλογοι με τους λαϊκούς και να αφήνομε τον αρχοντάρη, που έχει αυτό το διακόνημα και είναι έμπειρος και μπορεί να βάλει τον περίεργο στη θέση του.

Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη αξία έχει για τους μοναχούς, να μη μας δώσει ο Θεός πνεύμα περιεργείας, αργίας, που μπορούν να μας στείλουν στην κόλαση.  Αμήν.

            

Από το βιβλίο του Γέροντός μας Λόγια Καρδιάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων