Το Αυτεξούσιο


Ερχόμενος ο άνθρωπος στον κόσμο, έχει μαζί του τρία δώρα από το Θεό. Τη λογική, το αυτεξούσιο και τη συνείδηση. 

Τι σημαίνει να έχει αυτά ο άνθρωπος;  

Εδώ βλέπομε τη σοφία του Θεού, που δίνει την ελευθερία στον άνθρωπο να ενεργεί ελεύθερα, είτε ακολουθώντας το καλό είτε το κακό. 

Αυτό σημαίνει, ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος και υπόλογος για ο,τι κάνει.  Και δεν μπορεί να λέει εκ των υστέρων, ο Θεός δεν με βοήθησε.

Ο Θεός με τη σοφία Του μας έδωσε το τρίτο στάδιο, που είναι πολύ βασικό, τη συνείδηση.  Και με τη συνείδηση ελέγχει ο άνθρωπος εάν αυτό που έχει κάνει είναι καλό ή κακό.  Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ενώ ενήργησαν λάθος με το αυτεξούσιο λένε, ότι ο Θεός δεν βοήθησε. 

Μα ο Θεός έδωσε την ελευθερία στον άνθρωπο να ενεργεί, όπως αυτός θέλει, άρα αφήνει πρώτα να σκέφτεται και μετά να ενεργεί. 

Ο Θεός το μόνο που ζητάει από τον άνθρωπο είναι η μετάνοια και η σωτηρία. 

Το αυτεξούσιο μπορεί να ανεβάσει έναν άνθρωπο πολύ ψηλά αλλά και να τον κατεβάσει πολύ χαμηλά.  

Ο καλός ο μοναχός ζητάει από το Θεό να του πάρει το αυτεξούσιο και Εκείνος να κατευθύνει τα διαβήματά Του.   Ο κοσμικός όμως, δεν μπορεί να το κάνει αυτό, διότι ζώντας μέσα στην υλη είναι υποχρεωμένος να ενεργεί μόνος του.  Η διαφορά με το μοναχό και αυτόν δεν μπορεί να μετρηθεί.  

Ο μοναχός ζώντας μέσα σε ένα κοινόβιο δεν έχει να σκεφτεί τίποτα παρά μόνο, πως θα σώσει την ψυχή του. 

Στον λαϊκό όμως, πρέπει να δείξομε αγάπη, διότι αυτός έχει να παλέψει μέσα στον κόσμο με πολλούς πειρασμούς. 

Αυτό σημαίνει, ότι η Εκκλησία εκτός από την εξομολόγηση οφείλει να κάνει κηρύγματα και να βοηθάει τον άνθρωπο να μην πέφτει σε λάθη. 

Κακή χρήση του αυτεξουσίου του έκανε ο Αδάμ.  Ενώ είχε τα πάντα στον Παράδεισο, όλα τα ζώα του Παραδείσου τον υπηρετούσαν και τον σεβόντουσαν, έκανε κακή χρήση του αυτεξουσίου του.  Και πιστεύω, εάν ζητούσε έλεος για το λάθος του, ο Θεός θα τον συγχωρούσε. 

Με την λογική, για να μπορεί να παίρνει σωστές αποφάσεις πρέπει ο χριστιανός να είναι ένα προσευχόμενο άτομο, με απόλυτη πίστη στον Τριαδικό Θεό. 

Πιστεύω, ότι εάν είχε αληθινή πίστη ο άνθρωπος θα μπορούσε και αυτός να κάνει θαύματα.  

Πράγματι, η σωτηρία της ψυχής είναι το ζητούμενο. 

Τον υλιστή άνθρωπο που είναι μακράν της Εκκλησίας θα πρέπει να τον φωτίσει ο Θεός να βρει την αλήθεια.  

Η κακή χρήση του αυτεξουσίου οδηγεί τον άνθρωπο σε απόγνωση, σε απελπισία, πολλές φορές την αυτοκτονία, στη φυλακή και γενικά, σε μέρη, όπου δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. 

Το πρόβλημα είναι σε αυτούς τους ανθρώπους, που τους στερεί ο νόμος την ελευθερία, τότε πράγματι το αυτεξούσιό τους δεν λειτουργεί σωστά. Και μπορεί να γίνουν χειρότεροι απ ο,τι ήταν όταν μπήκαν στην φυλακή.

Χωρίς προσοχή και προσευχή, η λογική του ανθρώπου και το αυτεξούσιο είναι λάθος.  Και όπως είπαμε, ο Θεός δεν επεμβαίνει γι’ αυτό πρέπει να ευχόμεθα στο Θεό, πρώτα εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, να βρούμε το δρόμο της σωτηρίας της ψυχής μας, μέσω ενός έμπειρου Πνευματικού  και έτσι, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να χάσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών. 

Εύχομαι, όλοι να καταλάβουν, ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ο,τι κάνουμε.  Γι’ αυτό θα πρέπει να αφήνομε τον Τριαδικό Θεό να ενεργεί στα δύσκολα για εμάς, όπως Εκείνος θέλει και ξέρει για τη σωτηρία της ψυχής μας.  Αμήν. 

Από το Ά βιβλίο Λόγοι Καρδίας του Γέροντός μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων