Λόγος καρδίας

Φεύγοντας ο Γέροντας για το ησυχαστήριό του, ζητήσαμε να μας πει ένα λόγος ωφέλειας για αυτά τα πρωτόγνωρα που συμβαίνουν και μας είπε τα εξής.
Κάποτε ρώτησαν έναν Γέροντα, ποιός είναι ευάρεστος στον Θεό; Ο ασκητής, ο κελλιώτης, ο κοινοβιάρχης, ο μοναχός, ο υποτακτικός; Και ο Γέροντας απήντησε ο υποτακτικός, διότι κάνει απόλυτη υπακοή και υποταγή στον Γέροντά του, χωρίς να έχει το δικό του θέλημα.
Ο μακαριστός Γέροντάς μας Χρυσόστομος, όταν αναλάβαμε την Ιερά Μονή Εσφιγμένου μας είπε, ότι πρέπει να κάνουμε το θέλημα της Μητέρας Εκκλησίας. Που αυτό σημαίνει για εμάς, ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να κάνουμε υπακοή στην Μητέρα Εκκλησία, όταν δεν υπάρχει δογματικό θέμα. Αυτό όμως, δεν μας απαγορεύει να δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό εμείς οι μοναχοί, που ζούμε σε Κοινόβια ή σε Κελλιά ή σε Σκήτες.
Το Μέγα Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας είναι ο,τι μεγαλύτερο υπάρχει στον κόσμο και ο χριστιανός αξιώνεται να μεταλαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που μετατρέπεται από ψωμί και κρασί από το Πανάγιο Πνεύμα σε Σώμα και Αίμα Χριστού, προς ίαση ψυχής και σώματος.
Και θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος, τουλάχιστον οι Ιερές Μονές να λειτουργούν, έστω και χωρίς κόσμο, αρκεί να δοξάζεται ο Τριαδικός Θεός και να κατεβάζουμε το Χριστό στη γη, ώστε να κάνει έλεος και να δώσει ένα τέλος σε αυτή την πληγή.
Καλό και άγιο είναι ο λαϊκός να μένει στον οίκο του και να δοξάζει το Θεό, αλλά δυστυχώς, αυτό δεν το κάνει. Ακούγοντας από αυτά, που συμβαίνουν σήμερα, η προσευχή πρέπει να γίνεται σε πολύ λίγα σπίτια. Στα περισσότερα γίνονται ασκήσεις γιόγκα, γίνονται παρακολουθήσεις ταινιών και όλα τα συναφή, εκτός από προσευχή.
Πριν από ένα μήνα περίπου είχα βρεθεί σε πρόσκληση δικών μου πνευματικών τέκνων στην Ολλανδία και εξεπλάγην όταν μου είπαν, ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Ρόντερνταμ εκκλησιάζεται ένας μικρός αριθμός Ελλήνων. Και οι υπόλοιποι Έλληνες ή είναι πλήρως αδιάφοροι ή έχουν τον βούδα στο σπίτι τους και ασχολούνται με την γιόγκα για να έχουν καλή τύχη.
Πιστεύω, ότι χωρίς πνευματική καθοδήγηση ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και χωρίς Θεό είναι ζωντανός νεκρός.
Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να φωτίσει το σκοτάδι μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων