Λόγος καρδίας

Ρωτήσαμε τον Γέροντα, ποιά είναι η γνώμη του για τη νέα τεχνολογία και την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου.
Μας είπε λοιπόν, ο Γέροντας, ότι γι’ αυτόν είναι αυτό το είδος επικοινωνίας ένα ψυχρό μέσον, που δεν μπορεί να αναπληρώσει την άμεση επικοινωνία.
Στο Άγιο Όρος ο κόσμος, ο οποίος ερχόταν για να προσευχηθεί και να δει την πνευματική κατάσταση των μοναχών, με Ακολουθίες, Αγρυπνίες κλπ, όταν τους ρωτούσε κάποιος εάν ωφελήθηκαν από το Άγιο Όρος έλεγαν, δόξα τω Θεώ, γεμίσαμε τις μπαταρίες μας.
Τι σημαίνει γεμίζω την μπαταρία μου στο Άγιο Όρος.
Είναι όπως ένα αυτοκίνητο, που η μπαταρία του δεν παίρνει μπροστά, χρειάζονται τα καλώδια, που ενώνονται με την μπαταρία ενός αυτοκινήτου άλλου και έτσι παίρνει την δύναμη από την καλή μπαταρία και φορτίζεται η δική του.
Έτσι λοιπόν, αυτή η άμεση επικοινωνία, που έχουμε με τους προσκυνητές είναι ο,τι καλύτερο για την πνευματική τους πορεία, λύνοντάς τους τα προβλήματα και εξηγώντας αυτά, που δεν μπορούν να καταλάβουν.
Αυτή η άμεση συναναστροφή, που υπάρχει μεταξύ των πνευματικών του Αγίου Όρους με τον κόσμο είναι ο,τι καλύτερο για την ψυχή του αδελφού, που γυρίζοντας με γεμάτες τις μπαταρίες του στον κόσμο, μπορεί και αυτός να πει λόγο ωφέλειας σε κάποιον άλλο αδελφό και να τον παρακινήσει να προσεγγίσει και αυτός την Εκκλησία.
Άρα, πιστεύω, ότι πρέπει να υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ του πνευματικού και του προσκυνητού και όχι με τα ψυχρά αυτά και σε απόσταση, μέσα.
Η εμπειρία μου ως πνευματικού με αυτούς τους προσκυνητές, που πράγματι αναγεννιούνται με την άμεση επικοινωνία με τους πατέρες είναι ο,τι καλύτερο για την ψυχή αυτών των ανθρώπων. Και σε δύσκολες περιστάσεις, όπως είναι οι σημερινές αντιμετωπίζουν τα γεγονότα όπως στο Μεγάλο Απόδειπνο υπάρχει ο στίχος
«Τὸν δὲ φόβον ὑμῶν οὐ μὴ φοβηθῶμεν, ουδ' οὐ μὴ ταραχθῶμεν. Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός»
και μπορούν σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής τους να παραμείνουν ενεργά μέλη της Εκκλησίας.
Με λύπη μου από διάφορα μηνύματα, που μου έρχονται και με ρωτούν υπάρχει Θεός; Γιατί μας συμβαίνουν αυτά; πιστεύω, πως τα ερωτήματα δεν μπορείς να τα απαντήσεις με λίγες λέξεις, πρέπει να στηρίξεις τον αδελφό και να του τα εξηγήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, να καταλάβει, ότι η θεωρία διαφέρει από την πράξη.
Άρα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, στον κόσμο η Μια Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία είναι ο,τι καλύτερο και αναγκαίο για να προσεγγίσει ο χριστιανός τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Και μέσω της Εκκλησίας έρχεται σε μετάνοια, εξομολόγηση και έτσι με την ευλογία του πνευματικού του γίνεται μέτοχος της μεταλήψεως του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Άρα, βασικός παράγων είναι ο άνθρωπος να είναι μέσα στην Κιβωτό, που είναι η Εκκλησία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων