Ρωτήσαμε τον Γέροντά μας, πως αγιάζονται τα παιδιά και μας είπε..
Τα παιδιά αγιάζονται από την κοιλιά ακόμη της μητέρας τους. Και οι δυο γονείς θα πρέπει να είναι προσευχόμενοι άνθρωποι, να μετέχουν στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, να νηστεύουν και να εγκρατεύονται κατά το μέτρο του δυνατού.
Η μητέρα δε, θα πρέπει να ειρηνεύει. Όποια συναισθήματα έχει, αυτά περνάνε και στο παιδί. Αν η μητέρα φωνάζει, νευριάζει, θυμώνει, έχει ανασφάλειες τότε και στο παιδί θα μεταδοθούν αυτά. Βέβαια, αυτό σημαίνει, ότι η μητέρα είναι μακράν της Εκκλησίας. Δεν έχει Χριστό μέσα της, οπότε τι να απορροφήσει το παιδί από αυτήν;
Κάποτε μια μητέρα ρώτησε έναν Ιερέα, από πόσο χρονών θα πρέπει να εξομολογείτε το παιδί; Από 15; πιο νωρίς της είπε. Από 10; πιο νωρίς της είπε. Από 6; Πιο νωρίς της είπε. Δηλαδή πάτερ, ρώτησε με απορία η μητέρα. Από την κοιλιά ακόμη της μητέρας του, παιδί μου, είπε ο πάτερ. Θέλοντας να τονίσει, πως όλα ξεκινούν από τους ίδιους τους γονείς. Δεν χρειάζονται ούτε φωνές, ούτε βία πάνω στα παιδιά. Τα παιδιά είναι σφουγγάρια, οπότε ο,τι κάνουμε εμείς, θα κάνουν αύριο μεθαύριο και αυτά.
Να μιλάτε στα παιδιά, όχι σαν παιδιά αλλά σαν σε μεγάλους και να είστε σίγουροι, ότι πολύ καλά θα σας καταλάβουν. Δόξα τω Θεώ.
Είναι λοιπόν, άδικος ο Θεός, να γίνει το ένα παιδί άγιο και το άλλο όχι; Όχι βέβαια. Από τον άγιο βίο των γονιών αγιάζονται και τα παιδιά. Και να ξεστρατίσουν κάποια στιγμή, θα επανέλθουν όμως, γιατί έχουν αυτόν τον καλό σπόρο μέσα τους. Η ευχή των γονιών είναι πάρα πολύ σημαντική. Μονίμως λοιπόν, να εύχεστε.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων