Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν

 

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν, αυτή ήταν η αγαπημένη φράση του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας, Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Για αυτόν τον μεγάλο Άγιο τα πάντα ήταν δόξα τω Θεώ.  

Μεγάλο πράγμα να μπορεί κάποιος μόνο να δοξάζει τω Θεώ, χωρίς να ζητάει τίποτα.  Αυτό βέβαια είναι δύσκολο, ακόμα και στα Μοναστήρια, πάντα υπάρχουν πειρασμοί και αυτό κάνει τον αδελφό να ξεχνάει το δόξα τω Θεώ, αλλά να ζητάει.

Ο παπά Τύχων, μια από τις μεγάλες μορφές του Αγίου Όρους, έλεγε, το δόξα τω Θεώ κάνει 100 δραχμές, το Κύριε ελέησον είναι 10 δραχμές και εξηγούσε, ότι αυτός που δοξάζει τω Θεώ δεν ζητάει τίποτα από το Θεό και αφήνει την Πρόνοια του Θεού να ενεργεί σε αυτόν.

Οι άνθρωποι που ζουν στον κόσμο έχουν ανάγκες επιβίωσης, έχουν την ύλη που τους στεναχωρεί, πάντα κάτι θέλουν και το ζητάνε από το Θεό.  Και άλλοι δεν ζητάνε από το Θεό διότι δεν πιστεύουν, xωρίς να τηρούν αυτό που είπε ο Χριστός μας, ζητείτε τη Βασιλεία των Ουρανών και όλα θα προστεθούν.  Και μιλάει για τη σωτηρία της ψυχής μας, άρα εμείς, αυτό πρέπει να ζητάμε και ειδικά οι μοναχοί, οι οποίοι έχουν φύγει από τον κόσμο και παλεύουν να μπουν στη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Καλός Θεός βλέπει τις ανάγκες μας και ποτέ δεν αφήνει κανέναν ακόμα και αυτούς που δεν πιστεύουν, ελπίζοντας, ότι θα γυρίσουν στη μετάνοια.

Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ένας Χριστιανός είναι να δοξάζει τον Τριαδικό Θεό, για όλες τις ευεργεσίες που του έχει δώσει.  Και δυστυχώς, σε αυτό το θεωρητικά προσεύχομαι, ζητάμε παράλογα πράγματα.

 

Ο χριστιανός πρέπει να είναι ολιγαρκής, ταπεινός, να είναι άνθρωπος προσευχόμενος και να βγαίνει με την καρδιά η δοξολογία προς το Θεό. Δυστυχώς, όμως, ο άνθρωπος θεωρητικά δοξάζει το Θεό, όταν όλα του πάνε καλά.  Με την παραμικρή δυσκολία, χάνει την πίστη του, έχει λογισμούς και ειδικά, όταν είναι και η αρρώστια, τότε αρχίζει να λέει, γιατί σε μένα, σαν να ζητάει ευθύνη από το Θεό.

Ο,τι επιτρέπει ο Θεός στον άνθρωπο, πρέπει να τα δέχεται με πραότητα, προσευχή, ξέροντας, ότι ο Θεός δεν επιτρέπει και δεν δίνει τίποτα σε κάποιον παραπάνω από αυτό που μπορεί να σηκώσει.  Που συνήθως, αυτό που δίνει, το φάρμακο, άλλοι το θεωρούνε αρρώστια, δυσκολία κλπ είναι για να καθαρίσει πλήθος αμαρτιών.

Ο καλός χριστιανός πάντοτε ο,τι και να του τύχει, πρέπει να λέει, δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.  Τότε πράγματι βλέπει μέσα από την αρρώστια του, τη χάρη του Θεού να τον επισκιάζει.

Εύχομαι ο Καλός Θεός να μας αξιώσει να Τον δοξάζομε μέχρι την τελευταία στιγμή στη ζωή μας.  Αμήν. 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η ουνία

Λόγος περί Νήψεως, Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων